Tuesday, September 15, 2009
پيامدهاي حذف يارانه آرد نان فانتزي‌
توسط admin @ 12:19 ق.ظ :: 2235 بازدیدها :: 0 Comments ::
پيامدهاي حذف يارانه آرد نان فانتزي‌
 
صنايع غذايی- علي ابراهيمي:
آزاد‌سازي قيمت و حذف يارانه آرد نانوايي‌هاي فانتزي موضوعي است كه از روزهاي نخست ماه مبارك رمضان مطرح بوده و مسئولان و دست‌اندركاران توليد نان ديدگاه‌هاي متفاوتي در زمينه آثار و نتايج اين اقدام مطرح كرده‌اند.

برخي اين اقدام را عاملي براي افزايش چندين برابري قيمت نان و كاهش تقاضا براي نان فانتزي حجيم و نيمه حجيم قلمداد كرده و معتقدند اين اقدام به كاهش سرمايه‌گذاري و تعطيلي برخي واحدهاي توليدي منجر خواهد شد.

برخي ديگر از منتقدان اين شيوه ساماندهي بازار نان و تاثير اين امر بر افزايش تقاضا و نابساماني بازار نان‌هاي سنتي را زمينه شكل‌گيري تخلف بيشتر در اينگونه نانوايي‌ها قلمداد مي‌كنند. آثار اين آزاد‌سازي قيمت بر ساير واحدهاي صنفي مانند ساندويچ فروشي‌ها يا اجراي برخي طرح‌ها مانند طرح تغذيه مدارس، از ديگر پيامدهاي آزادسازي نرخ آرد و قيمت نان فانتزي است. در واقع سياستگذاري‌هاي اخير مسئولان بازار نان ابهام‌هاي پيشين توليد و بازار نان سنتي و صنعتي را تشديد كرده است.

آزاد‌سازي‌ آرد مصرفي واحدهاي نان فانتزي و انبوه‌پز و حذف يارانه آن باعث شده تا طرح‌هايي همچون تغذيه مدارس كه سال گذشته به مرحله اجرا درآمد بلاتكليف بماند. گرچه اين آزاد‌سازي‌ گامي در جهت هدفمند كردن يارانه‌ها محسوب مي‌شود، اما نگراني‌اي كه اكنون وجود دارد نحوه و نوع فعاليت اين واحدها در طرح‌هاي مختلف توليد و توزيع نان است. طرح تغذيه مدارس ازجمله طرح‌هايي است كه پس از اقدام اخير دست‌اندركاران با مشكل مواجه خواهد شد؛ طرحي كه سال گذشته توسط يك كارخانه نان صنعتي و چند كارگاه‌ شيريني پز اجرا شده بود.

با اين وجود مجيد پارسانيا، معاون وزير بازرگاني كه ريشه معضل را اجراي اين طرح توسط قنادي‌ها و نه مشكلات تامين آرد قلمداد كرده، در واكنش به مباحث مطرح در زمينه تاثير آزاد‌سازي آرد و قيمت نان فانتزي بر طرح تغذيه مدارس مي‌گويد: پس از برنامه سال گذشته و براساس جامعه هدفي كه وزارت آموزش و پرورش تعيين مي‌كند از طريق واحدهاي صنعتي توليد نان مي‌توان هم به تغذيه مدارس و هم به فرهنگ‌سازي مصرف نان با كيفيت و بهداشتي كمك كرد.

اين در حالي است كه محسن لزوميان، دبير انجمن صنفي توليد‌كنندگان نان صنعتي درخصوص طرح تغذيه مدارس مي‌گويد: با اجراي اين طرح به واحدهاي صنعتي 20 تني كمك مي‌شود كه ما موافق اين مسئله هستيم مشروط به اينكه مثل سال گذشته واحدهاي كارگاهي شيريني‌پزي در اين طرح سهيم نشوند چرا كه واحدهاي صنعتي 5 تني توليد نان صنعتي مي‌توانند در اين طرح عظيم و ارتقاي فرهنگ و سلامت جامعه سهيم باشند؛ لذا از دست‌‌ا‌ندر‌كاران اين طرح مي‌خواهيم تا در اجراي هر چه بهتر آن با انجمن توليد‌كنندگان نان صنعتي مشورت كنند.

از سوي ديگر مديرعامل شركت بازرگاني دولتي ايران با بيان اينكه دولت بايد به حيات توليدكنندگان نان‌هاي حجيم كمك كند، در زمينه بودجه تخصيص يافته به اين طرح مي‌افزايد: امسال 26 ميليارد تومان براي طرح تغذيه نان مدارس تخصيص داده شده كه اين رقم در سال گذشته بيش از اينها بود ولي تنها 11 ميليارد تومان آن جذب شد. پارسانيا معتقد است با واحدهاي جديد توليد نان صنعتي امسال سطح پوشش بيشتري را مي‌توانيم در طرح تغذيه مدارس داشته باشيم.

اما لزوميان مي‌گويد: با توجه به حذف يارانه آرد نان‌هاي حجيم و نيمه حجيم اگر دولت مي‌خواهد اين واحدها به حيات خود ادامه دهند بايد در طرح تغذيه مدارس سهميه‌اي را براي اين واحدها در نظر بگيرد چرا كه واحدهاي توليد‌كننده نان حجيم و نيمه حجيم به لحاظ پراكندگي در استان تهران مي‌توانند باعث كاهش هزينه حمل‌ونقل و توزيع بهتر نان در مدارس شوند.

از سوي ديگر عضو هيأت مديره انجمن صنفي نان صنعتي با بيان اينكه اكنون ديگر توليد نان حجيم و نيمه حجيم توجيه ندارد، مي‌گويد: واحدهاي توليد نان حجيم و نيمه حجيم خودسرانه اقدام به تاسيس اين واحدها نكرده‌اند و طرح توجيهي آنها براساس آرد يارانه‌اي كيلويي 45 تومان بوده است، در حالي‌كه اين واحدها امروز با آرد آزاد كيلويي 410تومان مواجه هستند.

با اين روند اختلاف ديدگاه‌ها در زمينه چگونگي اعمال حمايت‌هاي لازم و شرايط فعاليت نانوايي‌هاي صنعتي همچنان ادامه داشته و در حالي كه معاون وزير بازرگاني از تاسيس يك انجمن جديد براي واحدهاي20 تني توليد نان صنعتي خبر مي‌دهد، دبير انجمن صنفي توليد‌كنندگان نان صنعتي اين امر را خلاف قانون قلمداد مي‌كند.

از سوي ديگر در حالي كه پارسانيا، معاون وزير بازرگاني، معتقد است كه واحدهاي صنعتي نان داراي تعاريف دقيقي  بوده و آنچه به‌عنوان نان صنعتي نام برده مي‌شود واحدهاي كاملا اتوماتيك هستند كه  ظرفيت توليد حداقل 20 تن نان در روز را دارند، بر اين اساس فعالان اين حوزه در حال تاسيس يك انجمن جديد هستند تا اين گروه خاص بتوانند تحت آن عنوان عمل كنند.

اما دبير انجمن توليدكنندگان نان صنعتي استان تهران در زمينه ايجاد يك انجمن ديگر براي واحدهاي 20 تني مي‌گويد: با توجه به اينكه پروانه واحدهاي 5 تني و 20 تني را وزارت صنايع صادر كرده است هر دو در يك خانواده قرار داشته و تنها ظرفيت توليد آنها با يكديگر متفاوت است. لزوميان معتقد است كه براساس قانون وزارت كار، در يك استان 2 انجمن با تداخل در نوع فعاليت نمي‌توانند وجود داشته باشد و ايجاد چنين انجمني خلاف قانون است.